2 mrt 2013

Meester Ju actueel door uitspraak aftredende Benedictus


Abdicatie leidt tot heruitgave Meester Ju en de Domme Vragen.


Tijdens de laatste audiëntie voor zijn aftreden sprak paus Benedictus XVI op woensdag 27 februari onder andere de woorden: ‘soms leek het of god lag te slapen’. Hij verwees hiermee volgens bijbelvorsers naar de episode in de Bijbel waarin Jezus met zijn discipelen aan het vissen was op het meer van Galilea. Jezus dommelde daarbij in slaap en daarna stak een storm op. De discipelen raakten bevreesd en pas toen hun heer wakker werd en de storm kalmeerde, kwamen ook zij weer tot rust.In deze episode wordt dus een directe link gelegd tussen het slapen van de Christus en de daaropvolgende storm. Een vergelijkbaar verband wordt ook gelegd in de onderstaande uitspraak van Meester Ju (Uitspraak 6). De uitspraak van de veel oudere Ju blijkt een onuitwisbare doch fout geïnterpreteerde invloed te hebben gehad op de christelijke voorgangers van honderden jaren later en duizenden kilometers verder naar het westen [1]

Meester Ju's wijsheid
Ongetwijfeld heeft ook het verhaal over Christus als achterliggende gedachte dat de mens de goden - zeker in tijden van onrust - moet laten rusten. Zodra goden een rol gaan meespelen, wordt de ellende alleen maar groter. (Vergelijk de onrechtvaardigheid, het leed en de honger met de doden die te betreuren zijn als de god onverhoopt wordt gewekt!) Meester Ju laat als een van de weinige filosofen zien dat het gebruikelijke en tamelijk goddeloze  menselijke bestaan een moeras van verdriet is, maar dat dat altijd nog een betere oplossing is dan een geïnspireerde heilstaat, die immers enkel tot massaslachtingen kan leiden.[2] 

'Om deze vergeten samenhangen bloot te leggen' heeft het genootschap Volgelingen van Meester Ju besloten tot een heruitgave van het enige bekende werk van de Chinese wijze. In verband met de veiligheid van bezorgers en uitgevers worden de precieze gegevens van de uitgave vooralsnog geheim gehouden.




[1] Geboren en opgegroeid in de staat Chu is het meest westelijke punt dat Meester Ju tijdens zijn reizen heeft bereikt (voor zover bekend) Samarkand in het huidige Oezbekistan. In vogelvlucht een afstand van zo’n 3500km. Naar het oosten reisde Ju nooit, althans niet buiten de grenzen van de staat Chu. Hij wilde of kon zich niet te veel mengen in de strijd tussen de aanhangers van Lao Tse (ook geboortig uit de staat Chu) en Confucius (geboren in de oostelijke staat Lu).
[2]  Volgens de voorzitter van de (Illegale) Volgelingen van Meester Ju is de apostel Paulus (voorheen Saulus) de hoofdschuldige aan de verminking van de uitspraak van Meester Ju. Als half-Romein in de periode van keizer Nero kon deze de proto-anarchistische denkwijze van Meester Ju natuurlijk niet accepteren. Net zo min als de vrouwvriendelijke houding die Ju er volgens de overlevering op na hield. Volgens sommige adepten van Ju was diens tocht naar het Westen feitelijk een zoektocht naar het matriarchaat dat volgens Herodotus in het Sarmatia van de Amazones (het huidige Oekraïne) gevestigd was.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten